Wordpress nedir ne işe yarar?

WordPress Ne İşe Yarar (Nedir): Temelde bir internet sitesi kurma mantığı şu şekilde işler; evvelce siteniz amacıyla bir hosting ve domain alırsınız. (bkz: hosting ve domain nasıl alınır) Bu ismimlar kurulacak her türlü internet sitesi amacıyla (e-ticaret, forum, haber, blog, firma, ilan vs. ) aynıdır ve sabittir. (bkz: internet sitesi nasıl kurulur)

Ardından ise aldığınız bu hosting ve domain üstüne sitenizi kurarsınız. Farklılık gösteren kısım ise bu noktadan sonra başlar. Sitenizi tasarımsal ve fonksiyonel olarak inşa etmek amacıyla kodlama bilmeniz gerekmektedir.

İşte Wordpress sizden istenilen bu ihtiyacı ortadan kaldırır. Size kodlama ya da rastgele teknik bilgiye sahip olmadan sitenizi kurma ve yönetme imkanı sağlar. Tıklamalar ile sitenizi kurabilir ve yönetebilirsiniz.

Hosting ve domain aldıktan sonra (Bu iki ismim her türlü değişik kurulum idaresi amacıyla aynı ve ortak ismimlardır) site kurulumu amacıyla dünya üstünde onlarca hem de yüzlerce değişik teknik bulunmaktadır. İşte, Wordpress’te onlardan yalnızca bir tanesidir.

Ancak aa yüzlerce teknik varmış, daha ne sistemler bulunmaktadır diye düşünmeyin zira şu anda dünya üstünde var olan bütün sitelerin (milyonlarca) %30’una yakını Wordpress alt yapısı ile inşa edilmiştir.

Nerede ise 3’te 1’i ! ki bu rakam her geride bıraktığımız gün de artmaktadır.

WordPress en büyük internet devrimlerinden biridir. Abartmıyor, aslında öyle ! Nasıl ve namacıyla bir devrim;

#Önceden ( Wordpress olmadan evvelce) sistem şu şekilde işliyordu: Kişiler insanlığa ya da topluma bir faydam dokunsun diye bir internet sitesi kurup bilgi birikimini, uzmanlığını insanlar ile bir parasal gaye gütmeden paylaşmak istedikleri vakit ya kodlama bilmeleri ya da kodlama bilen birine bu siteyi kurması amacıyla ücret ödemeleri gerekiyordu.

Tabi ki bu işin teknik zorluğu ya da ücretleri insanların aklında büyük soru işareti oluşturduğu amacıyla de fazlası bireyin bu hayalleri yalnızca kanaatde kalıp, yaşama geçmiyordu.

Hayata geçmeyen her kanaat de bilginin toplum ile paylaşılamamasına ve en nihayetinde de dolaylı olarak insanlığın ilerlemesine engel oluyordu.

İşte, Wordpress’in de devrim oluşturduğu nokta da tam olarak bu nokta oldu. Yani bütün bu teknik zorluğu ya da site kurmak amacıyla insanların başkalarına ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırması. Teknik zorluklar ortadan kalkınca da insanların rahatlıkla site kurması ile beraber internetteki bilgi paylaşım ivmesi şaşırtıcı bir artış gösterdi.

Aslında Wordpress’i, youtube’un makale merkezli bilgi-içerik üretimine imkan gerçekleştiren versiyonu olarak düşünebilirsiniz. İnternette bir video yayımlamak dilediğiniz vakit işiniz ne kadar basit değil mi ? Videonuzu çekin ve youtube’a yükleyin. Hepsi bu!

Hepsi bu olunca da meydana milyonlarca hem de milyarlarca görsel bilgi-içerik üretiminin çıkması çok natural değil mi? İşte Wordpress’te makalelı bilgi üretiminin internet içerisinde yer alması adına aynı youtube gibi bütün teknik zorlukları ortadan kaldıran bir aracı platform.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Doğu Baklacı

Seo Nedir? Seo Nasıl Yapılır?